Řasa dulse – nutriční poklad z moře s chutí umami

Osnova:

Jak řasa dulse vypadá

Dulse v kuchyni

Chuť umami

Dulse v našem e-shopu

Vliv dulse na zdraví

Kontraindikace

Dulse a udržitelnost

 

Recepty:

Dulse chipsy

Polévka miso s dulse

Bramborová kaše s dulse

Tofu sendvič s dulse

Těstoviny s dulse a česnekem

Řasa dulse v našem e-shopu

Řasa dulse (Palmaria palmata) patří do skupiny červených mořských řas. Jedná se o divoce rostoucí řasu, která roste především v chladných vodách severního Atlantiku na evropském nebo severoamerickém pobřeží nebo na pobřežích Tichého oceánu. Hojně se vyskytuje například u pobřeží Kanady, Islandu, Irska, Skotska a skandinávských zemí.

Roste převážně na skalnatém pobřeží, přichycená na skalách nebo balvanech v pásmu přílivu a odlivu, nejčastěji v hloubce 5 až 10 metrů. Sbírá se většinou ručně a k dalšímu zpracování se převážně suší. Hlavní období sběru je od začátku léta do začátku podzimu.

Historie řasy dulse

Řasa dulse má dlouhou historii užívání sahající tisíce let zpět, a to zejména v pobřežních oblastech severní Evropy a Severní Ameriky. Dulse byla součástí stravy starobylých Keltů a Vikingů. Jako lehká, trvanlivá a výživná potravina byla ideální pro dlouhé platby po moři.

Ve středověku, například v Irsku nebo Skotsku, byla běžnou potravinou a sloužila jako důležitý zdroj potravy. Lidé ji jedli přímo nebo ji přidávali do svých jídel jako spolehlivý zdroj minerálů a vitamínů.

V posledních desetiletích se zvýšil zájem o řasu dulse hlavně v důsledku rostoucího zájmu o superpotraviny a udržitelné zdroje potravy. Čím dál více se používá i ve veganské kuchyni nebo jako zdroj přírodní umami chutě.

 

rasy-dulse morske-rasy-porto-mui-os-dulse-bio-100g

 

Mořské řasy Dulse BIO 25 g

 

Mořské řasy Dulse BIO 100 g

 

Jak řasa dulse vypadá

Řasa dulse má charakteristický vějířovitý nebo listovitý tvar, připomínající malý kapradinový list nebo plochý zubatý list salátu. Její listy jsou hladké, měkké a s drobnými záhyby. Podle svého tvaru připomínající dlaň získala i svůj latinský název Palmaria palmata (dlaň=latinsky palma).

Běžně dorůstá délky 20 až 50 cm a šířky 2 až 10 cm v závislosti na části, kde je šířka měřena.

Má charakteristickou červeno-fialovou barvu, která se po usušení změní na tmavě vínovou až hnědou. Barva dulse závisí na vnějších podmínkách, které ovlivňují množství pigmentů v řase. Barvu například ovlivňuje místo výskytu, období sběru, teplota a slanost vody nebo hloubka, ve které řasa roste, a která ovlivňuje i množství dostupného slunečního světla.

Použití dulse v kuchyni

Řasa dulse je v přímořských oblastech velmi populární a má dlouhou tradici použití. Díky celkovému množství živin se řadí mezi superpotraviny, které se mnoho lidí snaží zařadit do svého jídelníčku a podpořit tím své zdraví. 

Dulse je možné v našich obchodech koupit převážně sušenou, a to buď ve formě celých listů, vloček nebo prášku, což umožňuje její široké použití.

Sušenou dulse je možné rozmočit a rozkousat v ústech a sníst jako zdravou svačinku. Namočit ji na 5 minut do vody a poté sníst nebo ji ve vodě uvařit a přidat do konkrétních jídel. V moderní kuchyni se dulse používá jako gurmánská přísada, dodávající jídlům výraznou umami chuť.

Dulse se v kuchyni používá například těmito způsoby:

  • V práškové formě ji lze přidat do smoothie, například v kombinaci se spirulinou a chlorellou, pro zvýšení obsahu minerálů a detoxikačních účinků. Prášek lze také přidat do chleba nebo slaných sušenek a palačinek.
  • Pražené listy dulse jsou oblíbené ve veganské kuchyni jako „mořská slanina“ a lze je přidat do sendvičů, burgerů, tortilly nebo k tofu.
  • Sušené listy lze rozdrtit a použít jako přírodní „mořskou sůl“ nebo umami dochucovadlo na brambory, vejce, do salátů nebo na toust.
  • V polévkách dulse funguje podobně jako kombu nebo wakame. Dodává jim umami chuť, minerály a jemnou mořskou chuť.
  • Nakrájené a natrhané dulse lze přidat na konci vaření do těstovin a ryže nebo orestovat na oleji.
  • V různých formách se dulse hodí také do pomazánek nebo dipů, kterým dodává mořský chuťový podtón.
  • Řasou dulse lze dochutit nebo posypáním dozdobit různé zeleninové i ovocné saláty.
  • Výborně se také hodí do vaječných pokrmů, k přípravě dušených pokrmů, masových příloh a ryb.

Neexistuje žádné doporučení dávkování pro dulse, ale přidání jedné až dvou polévkových lžic do receptů pro posílení chuti nebo navrch jídel jako ozdoby, poskytne vašemu tělu řadu prospěšných živin.

Umami chuť v dulse

Umami je pátá základní chuť (vedle sladké, slané, kyselé a hořké), která je popisovaná jako „masitá“, „výrazná“, „vývarová“ nebo „plná“ chuť, která zanechává jemný, slaný dozvuk na jazyku. Slovo „umami“ pochází z japonštiny a znamená „lahodnost“. Řasa dulse poskytuje výraznou umami chuť zejména díky obsahu kyseliny glutamové, která patří mezi aminokyseliny a je přirozeným zdrojem umami.

BIO řasa dulse z našeho obchodu

V našem e-shopu prodáváme dulse od španělské společnosti Porto-Muiños. Dulse od této společnosti pochází z divoké přírody z čistých vod Atlantského oceánu a je sbírána ručně na západním pobřeží Irska nebo na pobřeží francouzské Bretaně v západní části Lamanšského průlivu.

Dulse řasy od společnosti Porto-Muiños jsou pěstovány a sklízeny podle pravidel ekologického zemědělství a nesou označení BIO. Také splňují podmínky certifikace V-Label, která je známkou kvality pro veganské a vegetariánské produkty.

Jedná se o regulovaný a udržitelný ruční sběr mořských řas ve volné přírodě na pobřeží při nízkém přílivu nebo s potápěním pod vodou v povolených oblastech jejich přirozeného výskytu. Řasy se suší při nízkých teplotách a po zabalení jsou připraveny k použití v kuchyni jako všestranná přísada k přípravě různých druhů pokrmů. 

 

rasy-dulse morske-rasy-porto-mui-os-dulse-bio-100g

 

Mořské řasy Dulse BIO 25 g

 

Mořské řasy Dulse BIO 100 g

 

Vliv dulse na zdraví

1/ Bohatá na živiny:

Dulse je velkým zdrojem vitamínů a minerálů, vlákniny a bílkovin. Obsahuje například vitamíny C, B2, B12, z minerálů pak železo, draslík, hořčík nebo jód. Přidáním dulse do jídla tak zvýšíte jeho nutriční hodnotu a přirozenou cestou dodáváte svému tělu potřebné látky pro jeho správné fungování.

2/ Obsahuje antioxidanty:

Dulse obsahuje antioxidanty, jako například vitamín C, které také pozitivně působí na lidský organismus a chrání jej před oxidativním stresem a působením volných radikálů.

3/ Zvýšený obsah jódu:

Dulse obsahuje vyšší množství jódu a jeho nedostatek v těle můžete konzumací řasy dulse doplnit. Jód přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy, pomáhá k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu energetickému metabolismu a rozpoznávacím funkcím. Navíc podporuje normální stav pokožky. Dokonce i malá porce dulse obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky jódu.

4/ Působení vlákniny:

Dulse je bohatá na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která má pozitivní vliv na zdraví střev a podporuje vyprazdňování.

5/ Nízký obsah kalorií a tuků:

Díky nižšímu množství kalorií a tuků je dulse vhodná i při redukčních dietách, při kterých dodává tělu mnoho důležitých živin. Dulse navíc obsahuje až 20-25 % bílkovin z rostlinného zdroje a všechny esenciální aminokyseliny, které jsou během redukčních diet také hodně ceněné.

Kontraindikace

Dulse je obecně považována za bezpečnou potravinu, pokud se konzumuje v množství přirozeně se vyskytujícím v potravinách.

Lidé s poruchami štítné žlázy (např. hypertyreózou nebo Hashimotovo tyreoiditidou) by měli být opatrní v konzumaci řasy dulse, jelikož nadměrný příjem jódu může ovlivnit její funkci. Pokud v těchto případech chcete konzumovat dulse, abyste zlepšili problémy se štítnou žlázou, udělejte to po konzultaci se svým lékařem.

Ženy a těhotné a kojící matky mohou jíst dulse v normálním přiměřeném množství, ale neměly by tuto mořskou řasu používat k léčebným účelům, případně užívání konzultovat se svým lékařem.

Lidé s problémy s ledvinami by se neměli řasou dulse přejídat, jelikož obsahuje vyšší hladinu draslíku, která může činnost ledvin negativně ovlivnit.

U citlivých jedinců může dojít k alergické reakci na mořské plody nebo řasy. V takovém případě je dobré vyhledat lékařskou pomoc.

Důraz na udržitelnost

Dulse a další mořské řasy jsou uznávány jako jedny z nejudržitelnějších potravin, které můžeme jíst, jelikož jejich pěstování má minimální dopad na životní prostředí. Navíc je tato mořská zelenina ve srovnání se suchozemskými rostlinami nenáročná na pěstování a velmi bohatá na živiny.

Dulse nepotřebuje k růstu půdu, sladkou vodu nebo hnojiva. Mořské řasy rostou hojně na skalnatých pobřežích chladných oceánských vod a lze je sbírat volně ve volné přírodě.

Dulse roste poměrně rychle a pokud je sbírána šetrně, lze ji opakovaně sklízet, což zvyšuje její produkční efektivitu. Navíc absorbuje oxid uhličitý (CO₂) a může tak pomáhat snižovat kyselost oceánů.

 

rasy-dulse morske-rasy-porto-mui-os-dulse-bio-100g

 

Mořské řasy Dulse BIO 25 g

 

Mořské řasy Dulse BIO 100 g

 

Recepty k přípravě dulse

Dulse chipsy (přírodní "vegan slanina")

Ingredience:

  • Sušená dulse (celé listy)
  • Olej (např. olivový nebo sezamový)
  • Sůl (volitelně), uzená paprika nebo tamari pro chuť

Postup:

  1. Listy dulse lehce potřete olejem.
  2. Opečte je na pánvi nebo v troubě (180 °C, cca 5–7 minut), dokud nejsou křupavé a tmavě červenohnědé.
  3. Posypte kořením.

Takto upravená dulse připomíná opečenou slaninu.

Polévka miso s dulse

Ingredience:

  • 1 litr vody
  • 1 lžíce miso pasty
  • Sušená dulse (natrhaná na kousky)
  • Tofu, jarní cibulka, houby (shiitake nebo jiné)

Postup:

  1. Vodu zahřejte, přidejte houby a vařte 5 minut.
  2. Vmíchejte miso pastu (nevařit po přidání).
  3. Přidejte dulse a tofu, vařte 2–3 minuty.
  4. Ozdobte jarní cibulkou.

Bramborová kaše s dulse

Ingredience:

  • Vařené brambory
  • Mléko nebo rostlinná alternativa mléka
  • Máslo nebo rostlinný tuk
  • Sušená dulse (nadrcená nebo jemně nasekaná)

Postup:

  1. Uvařené brambory rozmačkejte s mlékem a máslem.
  2. Vmíchejte dulse a případně česnek nebo sůl podle chuti.

Jedná se o skvělou přílohu k rybám, tofu nebo pečené zelenině.

Tofu sendvič s dulse

Ingredience:

  • Chléb nebo toast
  • Uzené nebo opečené tofu
  • Avokádo, rajče, salát
  • Sušená nebo opražená dulse

Postup:

  1. Na chléb dejte vrstvy: avokádo, tofu, rajče, dulse, salát.
  2. Dochuťte hořčicí, tahini nebo rostlinnou majonézou.

Těstoviny s dulse a česnekem

Ingredience:

  • Těstoviny (špagety, linguine)
  • Olivový olej
  • Česnek, chilli
  • Namočená nebo sušená dulse (nakrájená)

Postup:

  1. Uvařte těstoviny, slijte.
  2. Na pánvi osmažte česnek a chilli v oleji.
  3. Přidejte dulse, krátce prohřejte a promíchejte s těstovinami.
  4. Ozdobte petrželkou nebo citrónovou šťávou.

Závěr

Dulse je jedinečný přírodní dar z moře, který stojí za to vyzkoušet. Díky bohatému obsahu minerálů, vitamínů a antioxidantů je velmi výživná. Snadno se připravuje a díky pestrému použití v kuchyni může svou chutí obohatit mnoho rozličných jídel a připravit Vám tak opravdový kulinářský zážitek. Přejeme dobrou chuť!

 

rasy-dulse morske-rasy-porto-mui-os-dulse-bio-100g

 

Mořské řasy Dulse BIO 25 g

 

Mořské řasy Dulse BIO 100 g

 

 

Zdroj foto: Canva.com