Tuky
Tuky (neboli lipidy) jsou základním zdrojem energie pro naše tělo. Jedná se o organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu.
Tuky se podílí na metabolismu vitamínů rozpustných v tucích, jsou významné při regulaci tělesné teploty a také jako stavební materiál pro buňky, některé jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit, a také slouží jako prostředek pro ukládání energie.
Existuje více druhů tuků, podle jejich chemické struktury a vlastností, přičemž některé jsou výrazně zdravější než jiné. Mezi hlavní skupiny patří nasycené a nenasycené tuky a trans tuky.
Tuky mají vysokou energetickou hodnotu – 1 g tuku dodá tělu asi 38 kJ, což je zhruba 2krát více než dodávají sacharidy a bílkoviny. Nadměrný příjem tuků zvyšuje riziko nadváhy a obezity.
Dle doporučení by tuky měly tvořit přibližně 30 % z celkového množství energie, kterou během dne získáme z potravy.
Mořské řasy Dulse BIO jsou velmi oblíbené u milovníků mořských řas. Mají jemnou, lehce uzenou a mírně slanou chuť podobnou korýšům. Lze je jíst syrové, použít při vaření rozličných pokrmů nebo jako koření.
Certifikáty našich produktů ZDE
Související články
![]() |
Řasa dulse – nutriční poklad z moře s chutí umami Dulse je velkým zdrojem vitamínů a minerálů, vlákniny a bílkovin. Obsahuje například vitamíny C, B2, B12, z minerálů pak železo, draslík, hořčík nebo jód. Přidáním dulse do jídla tak zvýšíte jeho nutriční hodnotu a přirozenou cestou dodáváte svému tělu potřebné látky pro jeho správné fungování.
|
![]() |
Zdravotní přínosy mořské řasy Wakame a jak jí uvařit Wakame působí jako silný antioxidant a podporuje přirozenou odolnost a obranyschopnost organismu. Jeho antioxidační účinky pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.
|