CO JE ASTAXANTHIN?

blog_1170x728

Astaxanthin je červený pigment ze skupiny karotenoidů, který je obsažen především v řasách, planktonu a v živočiších, kteří je konzumují, jako jsou například lososi, krabi, krevety nebo humři. V mnoha případech je astaxanthin označován jako „Král všech karotenoidů.“ Astaxanthin je v současnosti považován za nejsilnější přírodní antioxidant (např. podle ORAC testu absorpce volných radikálů).

Havajský astaxanthin je získáván z řasy Haematococcus pluvialis, která je pěstována v oblasti Kona na Havaji na nejslunečnějším pobřeží USA. Toto čisté a pro řasy přirozené prostředí podporuje růst řas s vysokou koncentrací kvalitního přírodního astaxanthinu.

Havajský astaxanthin působí jako silný antioxidant a poskytuje buňkám vynikající podporu a ochranu před oxidačním poškozením.
 
Jako antioxidant je astaxanthin:
6000x silnější než vitamín C
800x silnější než koenzym Q10
550x silnější než vitamín E
11x silnější než betakaroten

Havajský astaxanthin BioAstin Supreme prodávaný na našich webových stránkách obsahuje 6mg astaxanthinu. Díky svému rostlinnému původu i složení softgelové kapsle je vhodný pro vegetariány i vegany a je certifikovaný jako bezlepkový, veganský produkt, ověřený jako - bez GMO. Neobsahuje sóju, laktózu, ani konzervační látky.

Legislativa Evropské unie do této doby neschválila pro astaxanthin žádné konkrétní výživové nebo zdravotní tvrzení. Z tohoto důvodu není možné oficiální výživová a zdravotní tvrzení o astaxanthinu uvést, jelikož neexistují žádná oficiálně schválená, a zákon tak jejich uvedení neumožňuje. Z tohoto důvodu je nutné si přečíst o účincích astaxanthinu z jiných zdrojů na internetu.

Četné výzkumy a klinické studie prováděné za účelem zjištění vlivu astaxanthinu na lidské zdravý vyzdvihují převážně jeho silné antioxidační účinky, které mají přímý i nepřímý vliv na zdraví člověka. Pozitivní vliv astaxanthinu se projevil například při klinických studiích a výzkumech zabývajících se vlivem astaxanthinu na zdraví imunitního systému, kardiovaskulárního systému a srdce, jeho ochrany zdraví kloubů a šlach, zdraví očí nebo pokožky.

Užívání astaxantinu jako doplňku stravy v současné době nabírá na popularitě a o astaxanthinu se v budoucnu dozvíme jistě mnoho zajímavých věcí.

Zdroj:
SEARS, WILLIAM. Natural Astaxanthin Hawaii´s Supernutrient. 2. vyd. Wiliam Sears, 2015. 63 s. ISBN 978-0-9792353-4-4