STRUČNÉ PŘEDSTAVENÍ MUMIA

zapad

Mumio je starověká bylinná substance a léčivý přípravek, který obsahuje více než 85 minerálů, stopových prvků a dalších látek nezbytných pro optimální funkci lidského těla. V Asii je používáno po tisíce let jako doplněk stravy, protože má mnoho pozitivních účinků.

Co je mumio?

Mumio je starověká bylinná substance a léčivý přípravek, který obsahuje více než 85 minerálů, stopových prvků a dalších látek nezbytných pro optimální funkci lidského těla. V Asii je používáno po tisíce let jako doplněk stravy, protože má mnoho pozitivních účinků.

Tato substance je běžnou součástí tradiční ájurvédské medicíny, v nedávné době se také rozšířila na západě, protože obsahuje minerály a živiny, které jsou prospěšné lidskému zdraví. Navíc působí jako doplněk stravy, který podporuje odolnost a vitalitu a má pozitivní vliv na léčbu nejrůznějších nemocí a fyzických obtíží.

Jak vzniklo?

Po mnoho milionů let byly rostliny a organické látky „uvězněny“ mezi skalními vrstvami v hornatých oblastech Indie a Tibetu. Následkem působení tlaku způsobeného váhou hor a extrémních rozdílů teplot došlo k přeměně rostlin na hmotu bohatou na minerály, která vytéká ze skal. Tyto pozůstatky rostlin, u kterých docházelo po staletí k rozkladu, jsou sbírány na úpatích Himalájí a hornatých oblastí Indie a Tibetu. Poté jsou zpracovány, zabaleny a připraveny ke spotřebě. Tento konečný produkt nazýváme mumio.

Jak funguje?

Schopnosti omladit a uzdravit buňku tím, že jí dodáme kyslík a živiny a podpoříme tak přirozenou antioxidační činnost těla, se nic nevyrovná. Minerály mumia jsou v iontové formě, což znamená, že jsou pro tělo snadněji vstřebatelné a tělo je může dopravit do oblastí, kde jsou potřebné pro růst a údržbu buněk. Přestože se jedná o bylinný přípravek, není oficiálně uznán Úřadem pro kontrolu léčiv. Můžeme se setkat s tvrzeními, že neexistují žádné přesvědčivé důkazy týkající se toho, jakým způsobem mumio podporuje metabolismus těla a celkové zdraví, nicméně, množství empirických studií a výpovědí uživatelů dokazuje, že mumio má velmi kladný vliv na zdraví a pocit pohody u lidí, kteří je pravidelně užívají. Více zde

Jak ho mám užívat?

Jednoduše rozpusťte mumio v teplé, nechlorované vodě, čaji nebo teplém mléku a vypijte. Také je možné jej nechat rozpustit pod jazykem nebo jej prostě spolknout, pokud je vám chuť mumia nepříjemná. Doporučujeme začít s množstvím velikosti pšeničného zrna postupně až velikosti hrášku, a užívat toto množství jednou až třikrát denně pro dosažení požadovaných účinků; celkové množství je ale možné i zvýšit za účelem dosažení vyšší energie a účinnosti. V tradiční ájurvédské medicíně je doporučováno rozpustit mumio v horkém mléce s ghee (přepuštěné máslo) nebo s nepasterizovaným medem, což zvyšuje schopnost těla vstřebat minerály. Pokud jste vegani, je možné nahradit zmíněné produkty sezamovým nebo kokosovým olejem a horkou vodou. Pro konstituční typ pitta je doporučováno ghee, pro vata sezamový olej a pro kapha med.

 

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/