Včelí pyl považujeme za včelí produkt. Ve skutečnosti se ale jedná o produkt kvetoucích rostlin. Pyl je samčí pohlavní buňkou rostlin vznikající v prašníku květů. Velikost a tvar pylových zrn se liší podle druhu rostlin. Včely sbírají pylová zrna z rostlinných květů. Postupně je smíchají s trochou medu nebo květového nektaru a s výměšky svých slinných žláz, aby z nich vytvořily malé nepravidelné kuličky – tzv. včelí rousky. Tyto rousky poté nosí na zadních nožkách do úlu. Včelaři tyto pylové rousky sbírají pomocí pylochytů – speciálních mřížek umístěných u vchodu do úlu, které jemně setřou rousky z nožiček včel. Včelímu pylu se proto také říká pyl květový nebo rouskový.
Kromě pylu, medu a vody nepotřebují včely ke své výživě nic dalšího.
Osnova:
Doporučené dávkování včelího pylu
Historie užívání včelího pylu
Užívání včelích produktů a včelího pylu má tisíce let starou historii. Jedním z prvních dochovaných svědectví o sběru včelího medu člověkem zachycuje pravěká jeskynní malba nalezená archeology poblíž španělské Valencie zobrazující muže, kteří kradou med z včelího hnízda.
Ve Starověkém Egyptě považovali včelí pyl za posvátnou látku a používali jej k léčbě nemocí a jako oběť bohům. Med a další včelí produkty se objevovaly téměř při každém rituálu a jejich malby a symboly bylo možné najít všude po celém Egyptě – vyryté do stěn chrámů a hrobek, vetkané do látek nebo vyobrazené na špercích.
Včelí produkty se také hojně užívaly ve starověké řecké a římské civilizaci, kde byly ceněny pro své léčebné účinky a využití v medicíně. O léčivých účincích včelího pylu psal například Hippokratés a Plinius Starší se včelami a včelařstvím zabýval ve svém díle Naturalis Historia.
Včelí pyl se používá také v dlouhé historii tradiční čínské medicíny, například k posílení životní energie (Qi) nebo k harmonizaci orgánů.
Včelařství hrálo významnou roli i ve středověké Evropě a produkty včel se užívaly k podpoře zdraví, imunity a správné výživy. Med se v této době využíván také k různým náboženským obřadům, jako prostředek pro výměnný obchod nebo k placení daní.
V moderní době hovoříme o včelím pylu jako o superpotravině a v souvislosti s přírodními doplňky stravy, kdy si včelí pyl u lidí nalézá stále větší oblíbenost pro své zdraví podporující účinky.
Složení včelího pylu
Složení a obsah látek uvnitř včelího pylu se mění podle druhu rostlin, ze kterých pochází. Ovlivňuje jej ale i podnebí, povětrnostní podmínky nebo úrodnost půdy. Z těchto důvodů různé zdroje mohou uvádět různé složení včelího pylu.
Včely využívají pyl ve své stravě hlavně jako zdroj bílkovin. Průměrný obsah bílkovin v pylu se pohybuje kolem 22 %. Pyl je bohatým zdrojem aminokyselin, základního stavebního kamene bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit.
K dalším výživným skupinám, které pyl obsahuje, patří sacharidy, lipidy a mastné kyseliny, fenolové sloučeniny, celá řada enzymů a velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků.
U vitamínů se jedná konkrétně o celou skupinu vitamínů B (mezi něž patří i kyselina listová nebo pantothenová), vitamín C a vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K. Z minerálů pyl obsahuje zejména draslík, vápník, sodík, fosfor, hořčík, zinek nebo železo. Včelí pyl má také vysoký obsah antioxidantů a celkem obsahuje desítky zdraví prospěšných látek.
Čerstvý nebo sušený včelí pyl
Včelí pyl je možné konzumovat jak čerstvý, tak i sušený. Z důvodu snadného použití, skladování, přepravy, delší trvanlivosti (12-24 měsíců) i dostupnosti se častěji konzumuje sušený včelí pyl, který je možné skladovat při běžné pokojové teplotě. Naopak čerstvý včelí pyl je nutné zamrazit nebo skladovat v lednici. I tak má ale mnohem kratší trvanlivost jen několika týdnů, maximálně měsíců.
Výhodou čerstvého včelího pylu je jeho vysoký obsah enzymů, probiotik a dalších výživných látek a také jeho lepší vstřebatelnost. Při konzumaci čerstvého včelího pylu jsou pylové rousky měkké, vlhké a podobné „těstíčku“.
Sušený včelí pyl má tvrdší konzistenci a jednotlivé rousky jsou sušší a křehké. Díky sušení se v pylu může částečně snížit množství aktivních enzymů a probiotik, ale stále má vysoký obsah bílkovin, minerálů a vitamínů.
Albeena včelí pyl
Na našich stránkách nabízíme včelí pyl značky Albeena® pocházející z čisté přírody Rumunska. Pyl pochází od tradičních včelařů a dobře chovaných včelstev z kopcovitých oblastí Transylvánie. Pro získávání včelího pylu Albeena® se využívají nové poznatky, výzkumy a testování ve spojení s tradičními postupy, které respektují přírodu a sílu čistého přírodního pylu získaného přímo z včelích úlů.
Nabízíme včelí pyl značky Albeena® pocházející z čisté přírody Rumunska.
Jak se včelí pyl užívá
Včelí pyl se řadí mezi respektované doplňky stravy, ale je možné jej použít i k dochucení běžných jídel. Pyl má osobitou sladkokyselou až nahořklou chuť, která může být pro většinu lidí z počátku nezvyklá, ale určitě není nepříjemná.
Pyl můžete například konzumovat spolu s medem nebo tvarohem. Přidat ho do kaší, smoothie, jogurtu, müsli nebo z něj udělat koktejl, případně pylový nápoj, kdy se pyl rozmíchá či rozmixuje ve vodě, džusu nebo zeleninové šťávě. Další možností je rozmíchat pyl spolu s vodou a medem v poměru dle vaší chuti a dochutit citronem. Pylem je také možné posypat chleba s máslem, přidat jej do těstovin nebo ovocných salátů. Častá je také přímá konzumace bez jakéhokoliv dochucení nebo smíchání s jinými potravinami.
Doporučené dávkování včelího pylu
Preventivně pro celkovou podporu organismu se doporučuje užívat asi 20 g včelího pylu denně, což odpovídá přibližně 1 polévkové lžíci. Pro léčebné účely je možné dávkování zvýšit až na dvojnásobek a konzumovat naráz nebo rozložit do několika dávek během dne. Pyl je možné podávat i dětem, ale v takovém případě je vhodné dávku snížit úměrně jejich věku.
Některé zdroje uvádějí, že pro pozitivní vliv na lidský organismus je možné užívat již 10 g včelího pylu denně.
Oblíbené jsou také tělo posilující měsíční pylové kůry, které je možné provádět i několikrát do roka a při kterých se konzumuje 1 polévková lžíce (cca 20 g) pylu denně.
Vliv včelího pylu na zdraví
Pyl je považován za přírodní multivitamin, superpotravinu a koncentrovaný zdroj živin. Jeho pravidelné užívání se doporučuje k celkové podpoře našeho zdraví. Jeho kouzlo spočívá hlavně v širokém obsahu zdraví prospěšných látek, které podporují činnost našeho těla a působí ve vzájemné synergii, která zvyšuje jejich účinnost.
Používání pylu lze tedy doporučit zejména jako podpůrnou kůru. Tělu dokáže dodat potřebné bílkoviny, minerály, vitamíny a další látky pro jeho správné fungování. Včelí pyl je dobré konzumovat pro doplnění energie, při podvýživě nebo celkové vyčerpanosti organismu.
Včelí pyl se k podpoře zdraví a jako léčebný prostředek užívá v celé řadě tradičních léčebných systémů a má v této oblasti bohatou historii využití. I když bylo uděláno mnoho studií dokazujících prospěšnost včelího pylu na zdraví člověka, v Evropské unii neexistují legislativně schválená zdravotní tvrzení pro tento doplněk stravy, která by oficiálně dovolila popsat jeho pozitivní vliv na lidský organismus.
Léčebným využitím včelích produktů se zabývá apiterapie, která popisuje vliv jednotlivých včelích produktů na zdraví člověka a jejich pomoci při různých alternativních způsobech léčby. Apiterapie patří mezi holistické metody a existuje o ní několik knih vydaných v českém jazyce, které se snaží co nejvíce popsat oblast léčení včelími produkty.
Včelí chléb (perga), fermentovaná forma včelího pylu, bohatá na živiny.
Alergie na včelí pyl - může včelí pyl vyvolat alergickou reakci?
Včelí pyl je ve své podstatě zdravá a bezpečná potravina. U některých lidí, zejména těch, kteří mají alergii na pyl rostlin nebo sennou rýmu, však může vyvolat alergickou reakci, jelikož obsahuje pylová zrna (potenciální alergeny) z květin, trav a stromů, které mohou alergii způsobit.
Příznaky alergií jsou například kýchání, rýma a ucpaný nos, slzení očí, svědění, vyrážky nebo otoky rtů nebo obličeje či zažívací potíže.
Některé zdroje tvrdí, že pravidelné užívání malého množství včelího pylu může pomoci zmírnit sezónní alergie – tzv. přírodní desenzibilizace, což je metoda, při které se tělo postupně vystavuje malým dávkám alergenu, aby si na něj zvyklo a přestalo přehnaně reagovat. Tento princip se využívá jak v klasické medicíně (např. alergenová vakcinace), tak v alternativních přístupech. U pylu je výzkum v tomto směru ale omezený a účinek není univerzální.
Užívání včelího pylu bez předchozích zkušenosti nebo při obavě z alergické reakce
Pokud se obáváte alergické reakce na včelí pyl nebo jej budete užívat poprvé, je vhodné začít s konzumací menšího množství pylu a postupně dávku každý den zvyšovat. Například můžete jako první dávku zvolit jen několik rousků (granulek) pylu. Pokud nepociťujete žádnou negativní reakci těla, je to dobré znamení. Další den můžete k současnému množství pár rousků opět přidat. Pokud se postupným zvyšováním množství pylu, například po dobu jednoho měsíce dostanete na doporučenou dávku 1 polévkové lžíce a nepociťujete žádnou nežádoucí reakci těla, je pravděpodobné, že nejste na včelí pyl alergičtí.
Sice se jedná o vzácný jev, ale alergické reakce na včelí pyl mohou být závislé i na velikosti dávky. To znamená, že při určité dávce se nemusí vyskytnout alergické příznaky, ale při příliš velkém zvýšení dávky se tyto příznaky již mohou objevit.
Kontraindikace včelího pylu
Kontraindikace jsou zejména spojené s citlivostí nebo alergií na pyl nebo další včelí produkty. K příznakům citlivosti na pyl patří například svědění v krku, rýma, bolest hlavy, pocení, slzení očí, trávicí nebo dýchací potíže, vyrážka na pokožce nebo jiné alergické příznaky.
Včelí pyl se také nedoporučuje užívat při těhotenství a kojení, a to hlavně z důvodu, kdy neexistuje dostatek výzkumu o bezpečnosti během tohoto období života. Případně je vhodné užívání konzultovat se svým lékařem.
Z důvodu nižší stravitelnosti a možné alergické reakce se nedoporučuje užívat včelí pyl ani dětem do 3 let.
Pyl také může stimulovat imunitní systém, což může být nevhodné u autoimunitních diagnóz (např. lupus, revmatoidní artritida). V takových případech užívání konzultujte se svým lékařem.
Pyl může obsahovat složky ovlivňující srážlivost krve. Proto by lidé užívající léky na ředění krve (antikoagulancia) měli užívání včelího pylu konzultovat s lékařem.
Další včelí produkty
Dalšími včelími produkty, které člověk kromě včelího pylu získává od včel, jsou med, mateří kašička, propolis, včelí chléb (perga), včelí vosk nebo včelí jed.
Med je zdravou alternativou cukrů a sladidel a má i mnoho dalších způsobů využití. Mateří kašička, propolis nebo včelí chléb se hojně využívají v oblasti doplňků stravy a celkové podpory lidského organismu. O využití včelího jedu se zajímá hlavně lékařská věda a včelí vosk je oblíbenou složkou v kosmetice a při výrobě svíček.
U lidí jsou včelí produkty čím dál více populární, jelikož s nimi domů přichází i kousek ryzí přírody, podporují lidské zdraví a mají bohaté způsoby využití.
Zdroje informací:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8230257/
WOLFE, David. Superfoods, The food and medicine of the future. Berekeley California, USA. North Atlantic Books, 2009.