CO JE SPIRULINA?

blog_1170x728 (2)

Spirulina patří mezi sinice, což jsou jednobuněčné organismy blízké řasám, ale na rozdíl od řas neobsahují buňky sinic buněčné jádro, chloroplasty a mitochondrie. Jelikož ale mají s řasami podobný vzhled a výskyt, často jsou pro zjednodušení označovány jako „mikrořasy“. Spirulina má spirálovitý tvar a modrozelenou barvu díky barvivu fykocyaninu, který je také silným antioxidantem.

Spirulina roste přirozeně ve volné přírodě ve sladkovodních jezerech, přírodních pramenech i slané vodě. Její sytě modrozelená barva dodává vodě její nazelenalý odstín. Spirulina se pro lidskou spotřebu také pěstuje a sklízí v umělých nádržích po celém světě.

Spirulinu znali již staří Aztékové, kteří ji sklízeli z jezera Texcoco v Mexiku. Také domorodí lidé v africkém Čadu používali mikrořasy jako základ své každodenní stravy díky jejich vysoké nutriční hodnotě a hojnému růstu v čistých jezerech regionu.

Spirulina je považována za jednu z nejvýživnějších superpotravin na světě. Obsahuje více bílkovin (55-70 %) než maso nebo sójové boby. Má v sobě nejvíce betakarotenu ze všech potravin a obsahuje také další karotenoidy, například známý zeaxanthin. Součástí spiruliny je všech osm esenciálních aminokyselin a ne méně než deset neesenciálních aminokyselin. Je bohatá na železo, draslík a další minerály, vitamíny A, E a vitamíny skupiny B, enzymy, fytonutrienty a prospěšné mastné kyseliny jako DHA nebo GLA. Celkem obsahuje desítky tělu prospěšných látek a má vyšší nutriční hodnotu než jakákoli jiná přírodní potravina (whole food).

Spirulina je vrcholným příkladem synergie. Látky obsažené ve spirulině se navzájem podporují ve své využitelnosti a vstřebatelnosti. Lidský organismus tak dokáže jednotlivé živiny obsažené ve spirulině využít lépe, než kdyby byly konzumovány samostatně.

Spirulina poskytuje lidem dlouhotrvající zdroj energie a posiluje jejich imunitní systém. Její antioxidační účinky přispívají k optimálnímu fungování lidského těla. Umožňuje dětem i dospělým, kteří nemají rádi zeleninu, jíst zdravě a pomáhá zaneprázdněným lidem, kteří nemají čas na pravidelná vyvážená jídla, doplňovat potřebné živiny.

Zdroj:
GERARD, R., CYSEWSKI Ph. D. Hawaiian Spirulina - Superfood for Super Health. Cyanotech Corporation, 2016.