HISTORIE MUMIA

kvetina

První kontakt s mumiem.

Naposledy jsme psali o všeobecných vlastnostech mumia. Tentokrát se podíváme hlouběji na jeho původ. Mumio má dlouhou historii používání v různých kulturách. Není překvapením, že je to nesmírně stará substance a zmínky o jejím použití sahají do starověku – přesněji do 6. století př.n.l. Ve starověkém sanskrtském textu o medicíně a operacích, který se nazývá Sushruta Samhita jsou první zmínky o mumiu jako velmi účinné léčivé látce. Mohli bychom říci, že tato zmínka je nejvýznamnějším odkazem týkajícím se tohoto tématu, který se dochoval ze starověku.

Mumio je přesně popsáno jako želatinová hmota, jež vytéká ze stěn hor, když jsou prohřáté slunečními paprsky v měsících Jyaishta a Ashadha. Nicméně, vzhledem k jeho tajemnému původu, se nemohou vědci shodnout, zda je mumio původu organického nebo minerálního. Jeho přesný proces utváření stále není objasněn…to mu ovšem dává určitou bájnou tajemnost, nemyslíte? Mumio obsahuje nejméně 85 minerálů, vitamínů, aminokyselin a dalších látek. Také je dobré se zmínit o velkém zastoupení triterpenů a dalších organických látek, které jsou prospěšné pro tělo a mysl. Je zajímavým faktem, že substance s podobným složením byly nalezeny v pohořích Altaj a Kavkaz.

 

Mumio ve starověké medicíně.

Mumio se přirozeně vyskytuje v Himalájích, tibetských pohořích, v pohoří Altaj a na Kavkazu. Obyvatelé těchto oblastí odpradávna používali mumio k léčbě různých onemocnění a dávali mu mnoho různých názvů. Nejčastějšími z nich jsou minerální olej, horská krev a skalní pot. To je z toho důvodu, že mumio prosakuje trhlinami ve skalách, což je způsobováno slunečním teplem, a to mu dodává bájný, téměř božský rozměr. Není divu, že mumio podnítilo vznik nespočetných místních legend a příběhů o jeho původu a vzniku.

 

Období středověku.

V období středověku získalo mumio ještě více na popularitě a stalo se jednou z ras v ájurvédě, což je léčebný systém, který má historické kořeny na indickém poloostrově a je považován za jedno z odvětví alternativní medicíny. Od této doby popularita mumia vzrůstala, protože více a více lidí začalo rozumět rozsahu jeho léčebných účinků.

 

Mumio v našich každodenních životech.

Používání mumia samozřejmě přetrvalo ze starověku až do současnosti a získává stále více na popularitě. Jeho dlouhotrvající účinky na zdraví, imunitní systém a mnoho dalších oblastí jako je svalová regenerace a detoxifikace mají vliv na to, že je mumio stále více a více populární. Stále více lidí je používá ke zlepšení svého každodenního života. Konec konců, mumio vzniklo v době, kdy nebylo životní prostředí znečištěno a neexistovaly v něm toxické látky …kdo ví, možná právě to je ta pravá příčina jeho léčivých schopností? To se asi nikdy nedozvíme, nicméně to nic nemění na faktu, že nám příroda nabízí úžasný dar a na to bychom neměli zapomínat.

 

 

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/

https://www.consciouslifestylemag.com/shilajit-benefits-ancient-superfood/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411100273X